Osteopathie voor Honden

Wanneer ga je met de hond naar de osteopaat?

  • Als de hond niet lekker in zijn vel zit; je ziet en voelt al tijden dat er iets niet klopt, de hond is anders dan anders.
  • Als de hond mank loopt; je bent bij de dierenarts geweest en er is niets echt stuk, de osteopaat kan de hond dan helpen bij het herstel
  • Als de hond een operatie heeft gehad; na overleg met de dierenarts en als eventuele wonden dicht zijn kan de osteopaat de hond helpen bij het herstel, de doorbloeding helpen, de narcose-stoffen helpen afbreken, de nieren en lever bijstaan, kortom de hond bijstaan in het herstel. Dus ook na castratie of een simpele operatie, bijvoorbeeld tanden schoonmaken.
  • Als de hond ineens een ander patroon in zijn haar heeft, er staan haren de andere kant op, dit kan duiden op onderliggende blokkades die een osteopaat een zetje de goede richting in kan geven.
  • Als je hond tijdens het spelen een harde botsing heeft met zijn vriendje in het park, of hij rent tegen een paaltje aan, de osteopaat kan de hond navoelen en eventuele kleine trauma’s van de botsing verhelpen of op weg helpen om beter te herstellen.
  • Als je sport met de hond en je hem wilt behoeden voor blessures en zijn lijf wilt helpen om goed te herstellen na het sporten.
  • Met een pup, de pup laten wennen aan de osteopaat dat is 1 punt maar ook een pup behandelen na geboorte (trauma) of als het een slechte start had op deze wereld.
  • Met een (bange) buitenlandse hond waarvan je niet weet wat er mee gebeurt is in zijn eerdere leven, heeft hij moeten overleven, heeft hij honger gehad, is hij mishandeld, enz, ook hier kan ik als osteopaat bij helpen. Dit kan wel een langer traject zijn omdat ik eerst het vertrouwen van deze hond zal moeten verdienen. Dit kunnen we in kortere afspraken en wat frequenter voor elkaar krijgen.
  • Als de hond ogenschijnlijk niets mankeert maar wel een APK kan gebruiken, meestal is dit een keer per half jaar, je blijft zo eventuele blessures voor en meestal vind de hond het heerlijk. Naar de osteopaat ga je ook vooral preventief! Je leest in de opsomming hierboven dat de osteopaat helpt bij het herstel, wat ik als osteopaat doe is het lichaam van de hond aanzetten tot zelfherstel.
  • De ouder wordende hond die stram opstaat en soms wat stijfjes loopt, die kan door regelmatig bij de osteopaat te komen een fijnere oude dag hebben omdat het lijf iets soepeler wordt gehouden.

Het zelfherstellende vermogen van het lijf van de hond is groot en heel mooi hieraan mee te mogen werken.

Ik start met een klein vraaggesprek waar ik de eigenaren wat vragen stel; onder andere vraag ik hoe de hond heet, reu of teef, gecastreerd of niet, welke hobby’s of sport de hond beoefent, of de hond een medische achtergrond heeft, waarvoor ze naar de osteopaat komen, enz om een vooraf een klein plaatje te hebben.

Daarna ga ik met de hond aan het werk, ik werk holistisch en kijk naar de behoefte van de hond, de hond bepaalt wat ik ga behandelen. Via een listening, met mijn handen op de hond, voel ik waar in het lichaam van de hond mijn hulp nodig is. Die hulp ga ik, na akkoord van de eigenaar, geven en met mijn handen behandel ik de hond met zachte osteopatische technieken. Hierbij is de hond leidend en geeft aan of ik goed zit en hoelang ik een bepaalde techniek moet toepassen.
Tijdens het onderzoek en de behandeling vraag ik of de eigenaar bij het hoofd van de hond wil zitten terwijl ik vanaf de kant van de staart de hond benader en daar mijn onderzoeken en behandeling start.
Hoe lang de behandeling duurt hangt af van de gesteldheid van de hond; hoeveel de hond aan kan, de ernst van het probleem waarmee de hond bij mij kwam, de leeftijd van de hond, of het een apk is of bijvoorbeeld een oudere hond die door korte behandelingen net wat beter blijft bewegen of een totale behandeling van een hond na een botsing of trauma.
Na de behandeling vraag ik vaak aan de eigenaar om een dagboekje bij te houden om te monitoren hoe de hond het doet na de behandeling en als naslagwerkje. Daarna kan er een vervolgafspraak gemaakt worden indien nodig.

Je leest in de opsomming hierboven dat de osteopaat helpt bij het herstel, wat ik als osteopaat doe is het lichaam van de hond aanzetten tot zelfherstel, ik geef het lichaam een zetje en daarna is het aan de hond om dit verder op te pakken. Het zelfherstellende vermogen van de hond is groot en het is heel dankbaar en mooi om hieraan mee te mogen helpen.

Bij hondenschool Dogcenter ga ik, Esther Brouwer, als osteopaat aan het werk in mijn eigen praktijkruimte.



Wat is Osteopathie voor Honden?

Osteopathie gaat over het zelfherstellende vermogen van het lichaam, in dit geval van de hond. De osteopaat zoekt beperkingen op en behandeld die met subtiele zachte technieken, er worden spieren, wervels, gewrichten, pezen, zenuwen, organen, steunweefsels gestimuleerd of losgemaakt. Deze beperkingen bij de hond kunnen ontstaan zijn door een ongeluk, overbelasting door bijvoorbeeld hondensporten, spelen, dagelijks leven, operatie, langdurige stress, verkeerde voeding, te veel vragen van de hond, enz
Een osteopathische behandeling is een holistische behandeling wat inhoudt dat het hele lichaam wordt onderzocht en niet alleen het symptoom wordt behandeld.
Alle gewrichten, organen, zenuwen, structuren en weefsels staan met elkaar in verbinding. Meestal is er meer aan de hand als een hond bijvoorbeeld mank loopt, er zal worden uitgezocht of het mank lopen van een trauma komt, bijvoorbeeld verstappen of dat er meer achter zit. Bijvoorbeeld omdat de hond door een beperking elders in het lichaam anders is gaan lopen en dit zo is doorgegaan dat de hond is gaan mank lopen. De eerste beperking zal opgezocht moeten worden om het mank lopen te verbeteren. Vaak is 1 behandeling voldoende soms moet de hond vaker komen.

Osteopathie is een goede ondersteuning wanneer er een probleem in het lichaam van de hond opspeelt, maar het preventief is het nog beter! Voorkomen is beter dan genezen!

Heel belangrijk is het om de hond preventief te behandelen en het zelfherstellende vermogen van de hond te stimuleren of bij te sturen, waarmee blessures voorkomen kunnen worden. Pups die kunnen jong al komen ‘wennen’ aan de osteopaat door in deze belangrijke periode vaker kort speels behandelt te worden en te wennen aan mijn handen op hun lijf.
Maar ook honden die een hondensport beoefenen kunnen baat hebben bij de osteopathie omdat een regelmatige behandeling een blessure kan voorkomen. Heel belangrijk is het dat de sporthond een warming up en een cooling down krijgt en niet na het sporten warm in een koude auto wordt gezet.

Hier ben ik tijdens de opleiding een golden retriever aan het behandelen die scheef liep
deze foto is van mij en de hond die ik mocht behandelen als examenopdracht.
mijn praktijkruimte