Detectielessen

Voor meer informatie over de detectielessen stuur mij een bericht via de mail: scentwork@dogcenter.nl of via messenger van dogcenter scentwork. Er zijn weer plekken beschikbaar voor nieuwe cursisten, van beginner tot gevorderde.

Mijn passie in het detectiewerk ligt op de verwijzing, niks is zo mooi als een goed systematisch** zoekende hond die ook nog eens een super mooie verwijzing* heeft!


*verwijzing: dat de hond aangeeft waar de geurbron verstopt zit door te blijven kijken naar de verstopplek, dit kan zittend, liggend of staand, de geleider kan hierna springen, zingen, stampen of gewoon doorlopen terwijl de hond deze focus gewoon volhoudt, zonder weg of om te kijken (dit wordt uiteraard in kleine stapjes aangeleerd)
**systematisch: dat de hond direct begint met zoeken op de plek waar de geleider de hond aanzet, de meeste honden hoor je echt snuffelen met een hoge snuffelfrequentie (mond dicht en hoorbare snuffel) als ze de geur aan het uitwerken zijn, dit uitwerken houdt in dat ze de geur hebben geroken en nu verder aan het uitzoeken zijn waar de bron verstopt zit.
Het systematisch zoeken houdt in dat de hond volgens een eigen zoekplan het af te zoeken gebied stukje voor stukje, zonder iets over te slaan afzoekt, naadjes, gaatjes, lege stukken muur, hoog, laag, alles.


Maar heb jij een hond die op een andere manier het zoeken heeft geleerd en is de verwijzing nog niet strak of slaat de hond hele stukken over van het af te zoeken gebied, of rent ie zelfs het gebied door en wil je dit verbeteren dan kunnen wij daar uiteraard aan gaan werken, na een proefles waarin we kijken naar wat de hond nodig heeft en wat de geleider aankan kan er een plan van aanpak worden gemaakt om ook deze hond met groot plezier te laten zoeken en onderhand aan de verwijzing, systematisch zoeken of iets anders te werken.

Heb je een pup of een hond die nog nooit detectie heeft gedaan?
Ook daar kunnen we mee aan het werk, we beginnen met de Kong leuk maken en gaan daarop een goede focus zetten, van daaruit werken we aan de verwijzing van de hond, zittend (mijn persoonlijke favoriet) liggend of staand.
Heeft de hond dit stukje onder de knie dan gaan we aan het zoeken werken, de Kong wordt steeds meer verstopt, eerst volledig in het zicht (aanleren dat de hond pas na een woord of click de Kong mag pakken) op verschillende hoogtes en daarna ergens achter of tussen.

Klein puntje van mij als detectie instructeur: als je alleen 1x per week bij mij wilt komen zoeken zonder thuis te trainen dan is mijn manier van les geven niks voor jou! ik geef een half uur tips en begeleiding en daarna is het de bedoeling dat je thuis met de hond aan het werk gaat!
Dus heb je zin om de detectie echt als sport te zien dan ben je bij mij aan het goed adres!
En natuurlijk bepaal je zelf of je 1x per week, 1x per 2 weken of vaker of minder komt!

groeten Esther Brouwer