Detectielessen

Om aan deze leuke hondensport te kunnen snuffelen hebben we een kennismakingscursus
5 lessen snuffelen aan detectie om te kijken of je het net zo leuk vindt als wij!

Alle detectielessen zijn privélessen
*meerdere honden uit 1 gezin is wel mogelijk of klein vriendengroepje

Wil je weten of er plek is? Stuur een Whatsapp naar 06 53 77 20 75 of mail naar dht@dogcenter.nl

Wat is detectie en kan iedere hond het?

Ja! snuffelt je hond graag? wil hij graag iets voor je opzoeken?
Dan is detectie helemaal leuk!
Ben je super fanatiek en houd je van een uitdaging?
Dan is de sportdetectie meer wat voor jou!
Heb je een echte werkhond, die gek is op een balletje?
Dan zou ik zeker sportdetectie gaan doen!

Super leuk en een echte uitdaging om een ruimte of auto af te zoeken naar een klein stukje verstopte Kong of een geur zoals bijvoorbeeld vanille

Bijna iedere hond kan meedoen met detectie en leren zijn neus nog beter te gebruiken! Wij hebben 1 detectieruimte waar allerlei kastjes, boekenkasten, zoekmuren en nog veel meer klaar staan om af gezocht te worden door alle neuzen van de detectiehonden.

Ben je wat fanatieker en wil je echt systematisch een ruimte afzoeken en hou je van secuur werken volgens een zoekplan? Dan is de sportdetectie wellicht wat voor jou!
We beginnen eerst met de verwijzing, de hond leren we om de focus op de Kong te houden, wat er ook achter hem gebeurt!
Daarna leren we de hond systematisch een stuk afzoeken en de Kong wordt steeds kleiner gemaakt.
Als je op deze manier detectie wilt gaan doen moet je wel thuis met je hond oefenen, daarom zijn de lessen ook om de week, zodat je genoeg tijd hebt om te oefenen.

Waarom is er bij de detectie bij Dogcenter Hondenschool & Training verschil tussen hobby- & sportdetectie?

Op de meeste hondenscholen leer je detectie aan met de boxen, dit zijn buizen of bakken met een groot gat aan de bovenkant waar eerst brokjes in gedaan worden, de hond leert zo dat hij zijn neus moet gebruiken om de brokjes te vinden.
Daarna wordt er een geur uitgekozen, bijvoorbeeld wiet of vanille, deze geur wordt bij de brokjes in de box gedaan, de hond ruikt tegelijkertijd de brokjes én de geur. Dan is het een kwestie van de brokjes wegwerken en je hebt een hond op een geur staan. Daarna kun je al aan het zoeken aan.
Het zoeken in de hobby detectie is vaak vrijer zoeken dan in de sportdetectie van Dogcenter Hondenschool & Training, de hond mag redelijk vrij zelf bepalen of hij ergens langer blijft hangen of dat hij door zoekt, er zit vaak ook een vrije ronde vooraf, dit houdt in dat de hond even mag rondrennen in de ruimte om te kijken of hij al geur oppakt. Ook mag de hond terugzoeken.
Hoe de verwijzing aangeleerd wordt en hoe streng ze daar in zijn hangt helemaal af van de hondenschool/detectie instructeur. Dit is een hele leuke vrijblijvende manier van detectie en past bij bij elke hond.

Bij de sportdetectie doen wij het anders!
Wij leren eerst de hond de focus hebben op de Kong, dit kan dmv spel of met voer, spel heeft de voorkeur omdat dan de Kong ook gelijk de beloning is en dus heel belangrijk wordt voor de hond.
Heeft de hond de focus en weet hij dat het om de Kong gaat dan gaan we er een verwijzing aan koppelen, dit kan staand, zittend of liggend zijn. Zodra de verwijzingspositie duidelijk is gaan we de geleider uit het plaatje halen.

Dit is allemaal nog basis, pas als dit allemaal klopt dan zijn we pas op het punt gekomen om te gaan zoeken. En ook het zoeken wordt heel secuur opgebouwd, van 1 meter zoekmuur, naar 2 meter enz.
Systematisch zoeken, rechtdoor zoeken, bruggen, externe beloning, zoekmuren afzoeken, allemaal oefeningen om de hond zo goed mogelijk te leren zoeken!
Een hele leuke en uitdagende weg die echt sport mag heten, vandaar dat wij het Sport Detectie noemen! Er wordt wel verwacht dat je zelf thuis oefent, de sport detectie vraagt echt oefening van zowel de hond als de geleider om verder te komen.
Vandaar ook dat de sportdetectie om de week is, de hobby detectie zou iedere week kunnen om dat je daar niet voor hoeft te oefenen.

.HobbySport
Verwijzing aanlerenDaar wordt wel aan gewerkt maar niet mee begonnenDaar wordt als eerste mee begonnen
Geur Vanille, wiet, kaneel, kattenkruid, kruidnagel, enzKong en veel later pas geur
HuiswerkMinimaalVeel eigen inzet en thuis oefenen
Line ups dmv de geurboxenSystematisch zoeken
les 2 ga je al zoekenLangere technische opbouw
Voor wieAlle hondenBijna alle honden
Én voor Werkhonden met veel drive
ExamensEr worden diverse examens gehouden in NederlandBinnenkort bij Dogcenter Hondenschool & Training

De kennismakingscursus van 5 lessen kost € 135,- incl. btw (snuffelen aan detectie kan eenmalig per hond)
De privélessen detectie zowel hobby als sport kosten € 30,- inclusief btw

5 x zoekenkaart privéles € 150,-
10 x zoekenkaart privéles € 300,-

Wil je weten of er in jouw hond een detectiehond schuilt?
Houdt je hond van zoeken en gebruikt hij vaak zijn neus?
Kom dan eens met hem snuffelen aan detectie.

Detectie is geschikt voor (bijna) iedere hond die graag zijn neus gebruikt, het kan op bijna iedere geur en is een hele leuke bezigheid voor hond en baas.
De hond leert om ruimtes veilig te verklaren door alle verstopte geuren aan te wijzen! Iedere les heb je een andere zoeking, zowel binnen als buiten, voertuigen, ruimtes, aanhangers, trekkers en nog veel meer leer je afzoeken.


Dogcenter Scentwork heeft de beschikking over 1 detectiehal, die helemaal ingericht is voor deze ontzettend leuke hondensporthobby

Mijn passie in het detectiewerk ligt op de verwijzing, niks is zo mooi als een goed systematisch** zoekende hond die ook nog eens een supermooie verwijzing* heeft!

*verwijzing: dat de hond aangeeft waar de geurbron verstopt zit door te blijven kijken naar de verstopplek, dit kan zittend, liggend of staand, de geleider kan hierna springen, zingen, stampen of gewoon doorlopen terwijl de hond deze focus gewoon volhoudt, zonder weg of om te kijken (dit wordt uiteraard in kleine stapjes aangeleerd)
**systematisch: dat de hond direct begint met zoeken op de plek waar de geleider de hond aanzet, de meeste honden hoor je echt snuffelen met een hoge snuffelfrequentie (bek dicht en hoorbare snuffel) als ze de geur aan het uitwerken zijn, dit uitwerken houdt in dat ze de geur hebben geroken en nu verder aan het uitzoeken zijn waar de bron verstopt zit.


Het systematisch zoeken houdt in dat de hond volgens een eigen zoekplan het af te zoeken gebied stukje voor stukje, zonder iets over te slaan afzoekt, naadjes, gaatjes, lege stukken muur, hoog, laag, alles. 

Maar heb jij een hond die op een andere manier het zoeken heeft geleerd en is de verwijzing nog niet strak of slaat de hond hele stukken over van het af te zoeken gebied, of rent ie zelfs het gebied door en wil je dit verbeteren, dan kunnen wij daar uiteraard aan gaan werken, na een proefles waarin we kijken wat de hond nodig heeft en wat de geleider aankan, kan er een plan van aanpak worden gemaakt om ook deze hond met groot plezier te laten zoeken en onderhand aan de verwijzing, systematisch zoeken of iets anders te werken. Mochten we er niet uitkomen dan hebben we op onze Dogcenter Hondenschool & Training ook Hobby detectie.

Heb je een pup of een hond die nog nooit detectie heeft gedaan?
Ook daar kunnen we mee aan het werk, we beginnen met de Kong leuk maken en gaan daarop een goede focus zetten, van daaruit werken we aan de verwijzing van de hond, zittend (mijn persoonlijke favoriet) liggend of staand.
Heeft de hond dit stukje onder de knie dan gaan we aan het zoeken werken, de Kong wordt steeds meer verstopt, eerst volledig in het zicht (aanleren dat de hond pas na een woord of click de Kong mag pakken) op verschillende hoogtes en daarna ergens achter of tussen. 

*wil je toch detectie doen zonder al te veel thuis te oefenen dan is hobby detectie ideaal voor jou!