Fitness voor de hond


Voor welke honden?

Voor alle honden, huishonden waar lekker meegewandeld wordt en op de bank liggen maar net iets extra’s willen, voor de hond die gezond wil blijven tot zijn/haar pensioen en nog verder en voor de sporthond die optimaal wil presteren naar kunnen voor zijn honden sport lichaam en het liefst met zo min mogelijk blessures.
Denk aan agilityhonden die veel springen, obedience honden die vaak maar naar een kant belast worden, detectiehonden die een goede conditie nodig hebben om goed diep te kunnen zoeken, de werkhonden, de wedstrijdhonden, kortom alle honden en vooral de actieve hond.
Fitness voor de hond kan een hondenlichaam die ondersteuning geven zodat het minder snel blessures oploopt omdat de hond beter voelt wat hij kan met zijn lichaam en omdat een goede bespiering de hond zeker zal helpen om beter te presteren. Een hond die weet dat hij vier poten heeft en goede controle heeft over zijn lichaam zal zich minder snel blesseren.
Ook een hond die moet presteren op een wedstrijd heeft baat bij fitness en niet te vergeten ook na het leveren van een grote prestatie, een goede opbouw naar de wedstrijd toe en een goede afbouw na de wedstrijd zijn hele belangrijke aspecten waar je met een fitness programma op kan inspelen.

Kan je ook met een pup Fitness doen?

Ja, zeker, ook met een pup kun je al fitness doen, dit is helemaal toegespitst op het jonge hondenlichaam en wordt op maat aangeboden, dit geldt ook voor fitness voor de oudere hond.
De pup kan op een veilige manier ontdekken hoe zijn lichaam werkt, dat hij voor en achterpoten heeft en hoe hij daar controle over krijgt, zonder nog teveel te vragen van zijn jonge hondenlichaam.

Mocht je Fitness voor de hond willen doen met een hond die herstellende is van een blessure dan graag met de goedkeuring van de behandelaar erbij en/of overleg wat wel en wat niet kan. Zonder deze goedkeuring ga ik niet aan het werk.

Wat is Fitness voor de Hond

Het begint allemaal bij de intake. Daar wordt het hele hondenlijf aan een kleine inspectie onderworpen en gekeken hoe het beweegt, dit doen we door te kijken naar de hond die staat, ligt, zit en hoe hij loopt & draaft, hoe de hond bepaalde oefeningen uitvoert, hoe flexibel de hond is, hoe de hond op diverse fitness materialen staat of er juist niet op wil staan.
Alles bij elkaar opgeteld komen we tot een conclusie wat nodig is voor dit hondenlijf om het in optimale conditie te krijgen. Ook worden er foto’s gemaakt om later in het proces de voortgang te kunnen zien. Wanneer dit alles in kaart is gebracht en er geen echte bijzonderheden zijn, mochten die er wel zijn sturen we de hond uiteraard door naar de dierenarts, fysiotherapeut of osteopaat, dan komt er een op maat gemaakt plan voor de hond om te gaan oefenen.

Waar bestaat Fitness uit?

De oefeningen zijn onder te verdelen in
Flexibiliteit; hoe flexibel is de hond bijvoorbeeld met zijn rug,
Cardio; hoe is het gesteld met zijn algehele conditie,
Balans/ lichaamsbewustzijn; weet de hond bijvoorbeeld dat hij achterpoten heeft en hoe hij die apart van zijn voorpoten kan gebruiken,
Kracht; hoe gebruikt de hond zijn spieren,
Mentaal; kan de hond zelf nadenken over hoe hij zijn lijf beweegt?

Fitness Materialen

Je hoeft geen complete fitnesszaal voor de hond aan te schaffen, met heel veel huis, tuin en keukenspullen kom je ook een heel eind, ook de action heeft vaak leuke fitnessmaterialen voor weinig.

Een op maat gemaakt Fitness programma

Door te kijken naar wat de hond nodig heeft en dit te vertalen naar een op maat gemaakt programma zal deze rustig en op zijn eigen tempo zijn lichaam op een goede manier ontwikkelen en/of onderhouden.
In dit op maat gemaakte programma staan ook rustdagen, dat zijn de dagen dat de hond mag herstellen van de fitness en gewoon zijn dagelijkse dingen mag doen, zoals wandelen maar geen fitness oefeningen.
De fitness oefeningen zijn verdeeld in sets met herhalingen, je mag een oefening bijvoorbeeld 2 sets doen van 3 herhalingen. Tussendoor mag de hond minimaal 1 minuut pauze houden.

Na de intake is het thuis oefenen en na 2 weken terug komen om te kijken hoe het oefenen gaat en of er oefeningen aangepast of uitgebreid moeten/kunnen worden. Daarna kunnen de afspraken om de 4 tot 6 weken plaatsvinden.

Fitness voor de hond wordt uiteraard in privélessen aangeboden, wil je meer informatie of een afspraak maken
stuur dan een email naar dht@dogcenter.nl of whatsapp naar 0653772075


Warming up en Cooling down

Heel belangrijk voor een sportende hond is de warming up en de cooling down, dit kan door middel van even lopen en net iets harder wandelen zodat de hond iets gaat hijgen en zijn hartslag iets omhoog gaat, maar dit kan ook door middel van fitness oefeningen, enige voorwaarde is natuurlijk dat de hond de oefeningen wel moet kennen.
Ook een cooling down is heel belangrijk, na inspanning de hond direct in de auto zetten is niet goed voor zijn spieren, even uitlopen is een goede cooling down.

Loopbandtraining

Ook is het mogelijk om bij Dogcenter Hondenschool & Training loopbandtraining te volgen. Er is een goede loopband aanwezig. Loopband training is een mooie aanvulling op de fitness. Er wordt zoveel mogelijk gewerkt met, waar het mogelijk is, een losse hond, dus zonder riem eraan, maar ook zeker zonder hekjes om de band. De hond krijgt zo de mogelijkheid om zelf van de band af te stappen als hij het, om welke reden dan ook, niet meer aan kan. Veiligheid staat voorop!
Een los hangende riem kan ook maar niet om de hond op de band te houden, alles hangt en staat met een rustige opbouw waardoor de hond er zelf voor kiest om op de band te blijven lopen.

De fitness intake duurt minimaal een uur en kost € 45,-
De lessen na de intake duren een half uur en kosten € 30,25
Een 5 fitness kaart kost € 142,50
Een herintake kost € 35,-

Loopbandtraining heeft een goede opbouw nodig en zal in het begin maar 10 minuten zijn. Na een sessie of 10 zal de hond ongeveer 20 minuten op de loopband moeten kunnen lopen.
Vereiste is wel dat er met enige regelmaat op de band gelopen wordt, ideaal zou zijn 2-3 x per week, maar 1x per week is minimaal wat nodig is om niet de conditie en de gewenning aan de band teniet te laten gaan.

Het opbouwtraject van 10 lessen kost € 150,-

*Om de loopbandtraining te kunnen gaan starten moet de hond ‘gezond’ verklaard zijn, dit houdt in dat ik toestemming van de dierenarts wil hebben.

Mocht de hond na het opbouwtraject nog meer begeleiding nodig hebben om tot een stabiele 20 minuten training te komen dan kan er nogmaals een opbouwtraject gekocht worden.

Om de loopbandconditie op peil te houden dient er minimaal 1x per week op de loopband gelopen te worden.
Losse (lessen) kosten € 12,50 om gebruik te maken van de loopband en duren maximaal een half uur.
Een 5 rittenloopbandkaart € 55,-

Het afspreken voor een intake kan via de WhatsApp 06 53 77 20 75

loopbandtraining