Osteopathie voor Honden

In december 2024 hoop ik mijn opleiding bij HDO van Michael Hamerslag af te ronden en kan ik aan het werk als Osteopaat voor honden.
Dit aankomende jaar is het vooral belangrijk dat ik veel honden in mijn handen krijg die ik
mag behandelen en onderzoeken om het geleerde in de praktijk te brengen.
Mocht ik wat tegen komen dat ik nog niet gehad heb in mijn opleiding of bij twijfel dan heb ik natuurlijk een goed vangnet en kan ik alles checken en navragen.
De prijs die ik nu vraag voor een behandeling is in verhouding met mijn kennis tot nu toe,
mocht je willen meewerken aan mijn opleiding stuur dan een WhatsApp naar om een afspraak te maken. De behandeling nu kost € 25,-

Wat is Osteopathie voor Honden?

Osteopathie gaat over het zelfherstellende vermogen van het lichaam, in dit geval van de hond. De osteopaat zoekt beperkingen op en behandeld die met subtiele technieken, er worden spieren, wervels, gewrichten, pezen, zenuwen, organen, steunweefsel gestimuleerd of losgemaakt. Deze beperkingen bij de hond kunnen ontstaan zijn door een ongeluk, overbelasting door bijvoorbeeld hondensporten, spelen, dagelijks leven, operatie, langdurige stress, verkeerde voeding, te veel vragen van de hond, enz
Een osteopathische behandeling is een holistische behandeling wat inhoudt dat het hele lichaam wordt onderzocht en niet alleen het symptoom. Alle gewrichten, organen, zenuwen, structuren en weefsels staan met elkaar in verbinding. Meestal is er meer aan de hand als een hond bijvoorbeeld mank loopt, er zal worden uitgezocht of het mank lopen van een trauma komt, bijvoorbeeld verstappen of dat er meer achter zit. Bijvoorbeeld omdat de hond door een beperking elders in het lichaam anders is gaan lopen en dit zo is doorgegaan dat de hond is gaan mank lopen. De eerste beperking zal opgezocht moeten worden om het mank lopen te verbeteren. Vaak is 1 behandeling voldoende soms moet de hond vaker komen.

Osteopathie is een goede ondersteuning wanneer er een probleem in het lichaam van de hond opspeelt, maar het preventief is het nog beter!
Voorkomen is beter dan genezen!

Heel belangrijk is het om de hond preventief te behandelen en zijn lichaam om het zelfherstellende vermogen van de hond te stimuleren of bij te sturen.
Pups die kunnen jong al komen ‘wennen’ aan de osteopaat door in deze belangrijke periode vaker kort speels behandelt te worden.
Maar ook honden die een hondensport beoefenen kunnen baat hebben bij de osteopathie omdat een regelmatige behandeling een blessure kan voorkomen.
Heel belangrijk is het dat de sporthond een warming up en een cooling down krijgt en niet na het sporten warm in een koude auto wordt gezet.

Om de hond te behandelen wordt er door de osteopaat met de handen gewerkt, door listenings; met de handen voelen op de hond, vertelt de hond waar de beperkingen zitten en waar hij behandeld wil worden. Daarna gaat de osteopaat met de handen aan het werk om verschillende structuren en weefsels met zachte technieken te stimuleren.